el servei comunitari a l'alt penedès
El nostre alumnat de 4t pot triar entre un ampli ventall de projectes de servei comunitari que atenen als interessos més diversos. Treballem en col·laboració amb diferents entitats del municipi en projectes que obren el centre al territori i contribueixen a establir xarxes i sinèrgies que enriqueixen l'experiència de l'exercici actiu de ciutadania i contribueixen a reforçar el compromís cívic.
Labdoo![]() Vols col·laborar amb una xarxa social humanitària per fer del nostre planeta un lloc millor, proporcionant a les regions subdesenvolupades l’oportunitat de rebre una millor educació?
Llegir més... Carta a les famílies: porta'ns el teu portàtil usat! ![]()
rebost solidariAquest servei forma els alumnes per a que coneguin què és i quina funció té un banc d’aliments, així com la realitat social de gent sense recursos per a poder comprar aliments. Es realitzen activitats de participació en recollida d’aliments, campanyes pròpies i d’altres entitats, formació per fer xerrades de conscienciació a la població i especialment als seus iguals en escoles i al mateix centre. També fan tasques pròpies del voluntariat en el mateix rebost solidari de l’Associació Ressó.
conta contes GENT GRANEl projecte té com a objectiu que l’alumnat participant s’endinsi en el món del conte i n’aprengui les tècniques de creació i representació per a, posteriorment, representar-ne al Centre de Dia de Vilafranca del Penedès. Es tractaran de contes fets a partir d'històries i anècdotes personals que hagin explicat les persones grans del Centre de Dia als alumnes.
CÀRITASLes activitats que desenvolupem tenen com a finalitat treballar els hàbits, actituds, coneixements i habilitats que els ajudin a trencar el cercle de l’exclusió, reduïnt els índexs d’abandó escolar prematur. S’intenta garantir que els infants i joves puguin dur a terme el seu procés educatiu amb tota normalitat.
També es dóna a conèixer a l’alumnat els diferents recursos i activitats que té Càritas, com per exemple botigues de roba i mobles usats, centres d’acollida per a persones sense sostre, etc... El reforç escolar ofereix suport social i educatiu a infants i joves que presenten dificultats en el seu procés escolar i que viuen en un entorn social i/o familiar desfavorit. Es tracta d’un recurs complementari a l’escola en el que es treballa els continguts, les actituds i les habilitats necessàries per a facilitar el seu procés d’aprenentatge i de socialització. vinseumLa col·laboració amb el Vinseum ha estat plantejada en diferents línies de treball conjunt.
Una de les col·laboracions és l'aportació d’idees del nostre alumnat, de com els agradaria que fos el nou museu que està projectat. Una altra de les col·laboracions és estudiar el consum d'alcohol en adolescents, mitjançant enquestes, i per últim el que més s’ha treballat ha estat preparar activitats a l’alumnat de primària al museu per tal d'apropar-lo d’una manera lúdica i amena. Amb aquestes activitats se centra l’alumnat en el seu entorn més proper i a més a més es col·labora amb l’alumnat de primària. |
fem sabons amb l'espiga![]() El projecte Fem sabons neix, com moltes coses de la vida, de la casualitat i la necessitat. De la unió del projecte d'Escola Verda del nostre Centre i la fundació Espiga amb la qual col·laborem amb els Boc'n'Roll. Un projecte de pont on les dues institucions, amb objectius comuns, aprenguem a veure les coses des de diferents punts de vista i entendre'ns primer amb nosaltres mateixos i després amb els altres. Darrere de Fem sabons hi ha participació, solidaritat, amistat però sobretot persones.
apadrinem patrimoni![]() El programa es basa en la idea de l’apadrinament o adopció d’un element patrimonial per part del centre educatiu, que comporta donar-li valor i aprofundir en el seu coneixement des del punt de vista històric, artístic, cultural o científic i, alhora, fer que aquest coneixement sigui socialment rellevant; és a dir, arribi a la mateixa comunitat i a l’entorn del centre. La capella de Sant Francesc és el patrimoni que estudien els alumnes mitjançant diferents activitats i visites a l’arxiu municipal per després poder fer una visita guiada als mateixos companys de l’institut, per a la gent gran i també pel públic en general en visites obertes.
SCRATCH A L’IFEL’alumnat de 4t col·labora amb els companys del centre que cursen estudis de cicles formatius adaptats (IFE). Aprenen a compartir noves experiències, el seu treball i la seva manera de relacionar-se, de forma que aquesta relació enriqueix a ambdues parts. Enguany han ensenyat a fer servir el programa d’animació “Scratch” als companys de l’IFE.
Micro-tallers AMB LA GENT GRAN
Es tracta de fer un intercanvi intergeneracional per enriquir-se mútuament, la gent gran i els nostres alumnes. Les tasques són diverses i senzilles com per exemple, ensenyar a fer servir el Whatsapp, enviar un correu electrònic, fer treballs manuals per determinades festivitats, acompanyament de la gent gran per Vilafranca per fer una passejada, alguna activitat cultural o lúdica conjunta, o simplement estar amb ells i escoltar-los.
PROJECTE RIUSEs tracta d’un apropament al medi que ens envolta fent una participació activa en la conservació i millora dels rius.
Els principals objectius són conèixer la biodiversitat de la riera de Llitrà i del riu Foix, conèixer els valors ecològics i socioculturals lligats al riu, identificar problemes i trobar solucions. En concret s’analitza la riera de Llitrà seguint el medi científic: anàlisi físic, químic i biològic del riu. Les dades que es prenen formen part de l’informe RiusCat. |